About Me

My photo
Terengganu, Malaysia
#Fatin Syahirah , 25 SEPT , student at UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN . Faculty Technology Management and Business .

Thursday, 9 August 2012

tahu tak Buah Rotan??

Assalamualaikum....

kali nie nak buat perkongsian pasal satu pengalaman nie... dalam banyak banyak kerja yang dah aten buat, nie je la satu keje yang memang aten tak penah terfikir nak buat and kalau lah ade iklan jawatan kosong ke hape , memang tak kan terlintas dalam benak nie nak isi ke caner tahu ! cemane bolehh terjebakk?? -.-" nie sume mak laa yang suruh . 

sebenarnye sepupu aten ade tolong orang kat kampung nie buat Buah Rotan nie.. dia sesaje je sementara balik bercuti dari Kuala Lumpur sana. haritu plakade buat makan makan sikit kat umah. untuk berbuka... jadi, sebab tak cukup kakitangan kat dapur dan risau tak sempat siap kan semua tempahan mende alah nie cepat cepat, mak suruh laa aten pegi jugak tolong sepupu. 

siyesly !!buat benda nie sangat bosan . tapi ape ape pown , kalau tak cuba tak tahu kan?? aritu, memang sampai tersengguk sengguk buat mende nie... lagi rela duduk melangut sekat pasaraya jer rasanye... :3


buat mende nie takde lah nak kena gentel gentel pakai tangan ke hape. nie haa mesin yang dorang pakai. tapi nak keluarkan benda bulat tu sebijik sebijik , guna tenaga manusia jugak untuk kecikkan dia punya doh tu... 


then, bila doh yang bulat bulat kecik tu kua dari mesin, kita gaul dengan bijan. alaa... benda kecik2 tu.. aku pown tak tau cemane nak cakap. -.-"


bila dah gaul tu, jangan laa plak goreng trus gitu jee... bazir je bijan yang tak pakai tu. kalau goreng gitu je pown ,bukannye korang makan nanti. sebelum tu, asingkan la dulu. pakai penapis ke hape... jadi macam lam pic atas nie baru la goreng...


goreng ginie haa... banyak banyak sekali. bukan sebijik sebijik.. jenuh laa nak nunggu nyee nanti...


yang dah siap masak tu, sebelum pack, letak dalam bekas nie... tukang packing orang lain plak. kitorang bahagian dapur je laa... 


TADAA !!!! nia yang dah siap di packing and dah ready nak anta kekedai sume... ekceli, dia nie bukan buat buah rotan je... ade jugak tengok kerepek lain yang dia buat. tapi bukan aku tahu pown. takat tengok je laa.. ritu pown pegi sebab nak tolong je laa... 

pastu, dah siap2 dekat sana, dalam pukul2 jugak laa... terus pergi rumah makcik plak. masak dekat sana. kitorang memang kalau buat makan, takde panggil orang lain ke ape. biasanye kalau dah ramai dekat kampung, panggil je spupu sepapat spipit yang datang tolong. senangkan?? time nie je laa kalau nak jumpa yang belajar jauh jauh sume.. nak wat guane, dah besa nie, abis segenap ceruk family aku tercampak. aku sendiri pown dah nak kena campak ke Johor nanti. haishh !! -.-"


IFTAR . (:
even lauk simple simple jee, tapi bila dah makan ramai ramai, dengan family tersayang semua, memang tak ingat dunia lah kan happeningnye.. (:



No comments: